Vidite prvi

“EUROPSKI USTAV ZA BIH”

Skup u Neumu će ponuditi nova rješenja za BiH

Autor:Prvi.tv
Objava:14.3.2019. 14:23
Skup u Neumu će ponuditi nova rješenja za BiH
Učitavanje medija preglednika ...

U Neumu je otvoren dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu", a na njemu su se okupili brojni eminentni stručnjaci, ali i visoki dužnosnici iz BiH, Hrvatske i svijeta kako bi dali odgovor na ovo pitanje koje stoji s oznakom status quo neodgovoreno dulje vrijeme te će uskoro postati i realnost s obzirom na ambicije BiH da postane članica Unije.  

Skup organizira Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH, Rektorski zbor Republike Hrvatske i Sveučilište u Mostaru, a pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora, piše Vecernji.ba.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je kako je zadatak skupa ponuditi odgovore kako uspostaviti ustavnu strukturu koja će omogućiti istinsku ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda i ostalih građana u Bosni i Hercegovini.

- Strateški cilj Republike Hrvatske je ostanak i opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, a da bi se taj cilj ostvario Sveučilište u Zagrebu i Rektorski zbor smatraju de je europski put jedan od bitnih preduvjeta da bi se taj strateški cilj i ostvario - poručio je Boras.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović poručio je kako će skup u Neumu ponuditi neka nova rješenja za BiH kako bi se ubrzao njezin europski put.

- Ovom trećom konferencijom koju organiziramo u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru zaokružit ćemo misao koju smo ponudili našim prijateljima u BiH u pokušaju traženja boljih rješenja za modernu, europsku BiH - kazao je Čović, prenosi Fena.

Dodao je kako BiH ima jasno definiran put "koji je zamagljen nesporazumima i međusobnim uvjeravanjima da je BiH samo njihova".

- Četiri članice bivše države danas su članice NATO saveza ili su na putu da to postanu, četiri članice bivše države su punopravne članice EU ili su na putu otvaranja i zatvaranja poglavlja u pristupnim pregovorima. Ostala je BiH, kako bi mi kazali, kao preslika bivše države u malom, s jednakim iskušenjima i traženjima puta kako je očuvati. Ako to stoji samo na plećima najmalobrojnijeg naroda – hrvatskog naroda, i ako drugi ne žele čuti to što mi govorimo o europskoj budućnost, teško ćemo uspjeti - poručio je Čović.

Na dvodnevnom znanstveno-stručnom skupu će se izložiti primjeri iz europske prakse i modeli iz ustavnopravne prakse zemalja Europske unije. 

"Konferencija ‘Europski ustav za BiH’ ima cilj sagledavanje pitanja o BiH kao višenacionalnoj državi konstitutivnih i jednakopravnih naroda te ostalih u kontekstu procesa pristupanja BiH Europskoj uniji te opće sposobnosti zemlje za provođenje nužnih reformi i ispunjenja europskih standarda. U svemu tome se pitanje ustava nameće kao pitanje svih pitanja. To u konačnici znači pronalazak odgovora na pitanje kako konstitutivnost i ravnopravnost, kao neporecive odrednice Ustava BiH, pozicionirati u okvire europske pravne stečevine, ustavne prakse i teorije na razini EU-a i njezinih članica", navode organizatori. 

Znanstveno-stručni skup, treći po redu, predstavlja najveći iskorak u odnosu na prethodna dva iako su slične teme kojima su se bavili sudionici. Ponajprije i stoga jer će o ovim pitanjima progovoriti i autori i druga dva naroda, ali i inozemstva kako bi se pronašla formula za izlazak iz sadašnjeg začaranoga kruga. 

Četrdesetak autora na dvodnevnome skupu problematizira današnje potrebe BiH i nemogućnost njezina iskoraka bez promjene Ustava zemlje, ali i istodobno ostavlja ozbiljne dvojbe je li to uopće moguće napraviti u okolnostima sadašnjih mitoloških narativa koje su protkane potrebom isticanja osjećaja žrtava iz proteklog rata te navodnih "građanskih" vrijednosti koje posve isključuju kolektivitete. 

Komentari
Broj komentara:0